Ljudböcker

DEN DU VAR

Uppläst av Tova Leining
Skriven av Frida Hallberg

Sabina ärver en liten gård halvvägs upp på ett berg. Torpet är utan el och avlopp och ligger långt ifrån närmsta granne. Efter uppbrott och svek beslutar hon sig för att flytta dit.

Under somrarna hon tillbringade där som barn var hennes största önskan att se småfolket och älvorna. Nu lyckas hon öppna ögonen och börjar ana dem. En dag dyker det upp en underlig man som hon inte kan avgöra om han är människa eller av älvafolket.

Den du var handlar om att söka sig ifrån samhällets skrivna och oskrivna regler, för att komma närmare naturen och livet. Om att ta kontrollen över sitt liv. Det är en magisk relationsroman som tar oss med ut i skogen – och kanske ännu längre.

Den du var är andra och fristående boken i trilogin "En sång för Jorden"

Amarja

Uppläst av Hanna Fred Ekman, Lars Winclair & Johan Svensson
Skriven av Oskar Sjöberg & Erik Edsbagge Engström

Januari 1978. Författaren Axel befinner sig i exil, hemsökt av minnen och plågad av förföljelse. Han beslutar sig för att skriva ett brev till sin tidigare nära vän, kosmopoliten Wilhelm. Genom den följande korrespondensen uppdagas gemensamma faktorer i bägge deras tillvaro: ett märkligt tryck i atmosfären, vacklande fysisk och psykisk hälsa samt kostymklädda män som tycks spionera. Wilhelm beger sig ut i Europa på jakt efter svar medan Axel företar sig en inre resa. Deras efterforskningar driver dem allt djupare in i ett esoteriskt mysterium.

Romanprojektet Amarja tog sin början då Erik Edsbagge Engström postade ett brev till Oskar Sjöberg. Brevet var daterat den tredje januari 1978 och undertecknat med namnet Axel. Erik hade inte informerat Oskar om den förhoppning han närde om att postledes inleda ett litterärt samarbete som skulle foga samman deras olika stilar. Resultatet är en brevroman om vänskap, identitet och hemligheter, som på grund av sin skapelsemetod fungerade som ett rollspel i text under två års tid.

Arkivet

Uppläst av Ludvig Josephson
Skriven av Mikael Strömberg

Människans vårdslösa exploatering av jordens resurser har lett till att världen står i brand. För att undfly oss själva sker en massflykt till tidigare obebodda platser, där mindre kolonier bildas.

Ängla och hennes familj lämnar kaoset som råder i de krisdrabbade storstadsregionerna. Tillsammans söker de sig långt ut i urmarken till de sina, de enda de vågar lita på. Men har de fattat rätt beslut?

CURIE

Skriven, tonsatt och uppläst av
Camilla Ringquist

De flesta känner till Marie Skłodowska Curie för hennes vetenskapliga arbete, men få känner till hennes personliga livshistoria, här berättad genom yngsta dottern Ève - pianist, författare, journalist.

Genom fakta, brev, dagboksanteckningar och Èves egna reflektioner får vi komma Marie Curie nära. Om den ensamma kampen, hennes heroiska insatser under första världskriget, förbjuden kärlek och att som polsk invandrare och kvinna slå sig fram i Paris vid förra sekelskiftet.

BRUTEN TID

Uppläst av Charlotta Åkerblom
Skriven av Matilda Thuresson, Stefan Strömberg

Matilda Thuresson var 13 år när hela hennes liv förändrades. På ett ögonblick.

Hon och hennes kompis Marjan var på väg hem från skolan i Falun när de blev påkörda bakifrån, på trottoaren, av en bilist som somnat. Marjan dog en stund senare på sjukhuset.

För Matilda började en kamp som, 20 år senare, fortfarande håller på. Den svåra hjärnskada hon ådrog sig förändrade allt.

 

EUROPA REFUGIUM

Uppläst av Emil Eriksson
Skriven av Peter Westberg

Välkommen tillbaka till helvetet.
Rinnande vatten och elektricitet tillhör de mest frekventa önskedrömmarna.
Ett samhälle i totalt kaos. Utan lagar och regler återstår endast överlevnad. Ingen går säker. Faran lurar överallt och utgörs av såväl friska som smittade. Vart tar du vägen när allt du tagit för givet gått förlorat? Vem kan du lita på?

Europa Refugium är uppföljaren till Europa Pandemus och tar vid där den första boken slutade.

HITTILLS HAR ALLT GÅTT BRA

Uppläst av Anna Maria Käll.
Skriven av Jan Käll
Elias har sedan länge insett att vad han än vill ha så måste han skaffa det själv. Och det är först och främst pengar han behöver. Pengar för att skaffa anständiga skor och kläder för att undgå skolkamraternas dagliga trakasserier. Pengar för att bli någon, eller i vart fall någon annan. Han ställer sin arbetskraft till förfogande. Han gräver där han står, vilket får till följd att han ganska snart hamnar bland människor som inte alltid rör sig inom lagens råmärken.
För Elias innebär tillvaron en balansgång på den tunna linjen mellan den breda och den smala vägen."

AKTIVT HOPP

Uppläst av Maria Lyckow. Skriven av
Joanna Macy & Chris Johnstone

Klimatförändringar, sinande olja, ekonomiska kollapser och mass-utrotning – ibland är det svårt att ens orka tänka på vår tids sociala och ekologiska kriser.

Aktivt hopp visar hur vi kan bli bättre på att möta stora utmaningar med mod, kreativitet och medkänsla.

KAPTEN FETT omslag

KAPTEN FETT

Uppläst och skriven av
Fredde Granberg

Världens FETASTE ljudbok! 
Ingenting spännande händer någonsin i den supersmala killen Ben Rangels liv. Inte förrän det sker ett fruktansvärt brott. Då stänger Ben sin hälsokostaffär och tar sig till närmsta grillkiosk. Där beställer han en 350-grammare med extra allt och så fort han svalt den flottdrypande hamburgaren sker en kemisk reaktion i hans kropp. På ett ögonblick har spinkot Ben förvandlats till världens tjockaste superhjälte – Kapten Fett!

         KOMMER SNART!

DR. MUGG

och hotet från Ur-anus
_____
Skriven och uppläst av Fredde Granberg

DR. MUGG

och kamikaze-möken
_____
Skriven och uppläst av Freddge Granberg

DR. MUGG

med rätt att fisa
_____
Skriven och uppläst av Fredde Granberg